Wanneer je nog een mailtje moet sturen wanneer je doodop bent


de balans tussen wat ik doe & mijn energielevel

Dan gaat er dus iets mis. Wanneer je bruist van de energie, ben je bezig met van die acties die weinig resultaat opleveren. Wanneer je moe bent, moet je nog van die essentiële dingen doen die echt niet mogen blijven liggen. Even voor de goede orde. Dit heeft niets te maken met welk tijdstip van de dag het is. Het gaat er om dat je het verkeerde moment kiest en daarop leeg loopt.

Het is eigenlijk hetgeen wat ik het meeste hoor van mensen die naar hun vakantie toeleven. Niet omdat ze een vette reis gaan maken, maar omdat ze dan niets hoeven. Want alles kost moeite, alles kost energie, ze lopen leeg op het werk, hebben geen energie om nog te sporten of spontaan erop uit te gaan. En de overtuiging is dat het nou eenmaal zo is en het niet anders kan. Daar hebben ze al alles aan gedaan. Je kunt inderdaad horen bij die groep die bijna elke vakantie ziek is of expert couch potato. Je kunt je voornemen om het anders te doen en vóór het einde van januari weer in hetzelfde patroon zitten.

Het zijn ook gesprekken die ik heb wanneer iemand zich minstens 3x per jaar ziek meldt. Want energie om te sporten en te investeren in selfcare en wellness is er niet. Je bent gewoon nooit topfit, omdat je sneller leeg loopt dan oplaadt. Alles wat je doet, kost energie. Maar kan jou ook energie geven, hoe stom een taak ook kan zijn.

Waar je mee moet starten? Weten wat voor activiteit het beste bij jou past op welk moment. Wat is de flow in jouw dag en wat is jouw flow gedurende een week. Je begint met een overzicht van alles wat je gedurende een week onderneemt. Het maakt niet uit of het gaat over je werk of jouw huishouden. Vind je het lastig, dan kun je eerst een overzicht voor jezelf maken van jouw privé. In het overzicht komen dan dingen te staan als boodschappen doen, strijken, sporten (bij meerdere sporten ook apart benoemen), jouw hobby’s, jouw sociale contactmomenten, noem maar op.

De volgende stap is bedenken bij welke van deze activiteiten jij moppert. Dat je er te moe voor bent, dat je er geen zin in hebt, dat je eigenlijk beter iets anders kunt doen. Stel jezelf de vraag, is er een ideaal moment voor jou waarop je dit wel kunt doen? Dat je er niet tegenop zit, maar er meer zin in hebt en belangrijk dus ook de juiste energie ervoor hebt. Het kan zo simpel zijn als jouw vaste boodschappenmoment op een andere dag te doen. Of wisselen van sportschool zodat jij jouw groepsles kunt doen wanneer jij nog genoeg energie hebt om je in het zweet te werken.

Zo in een blog, klinkt het kort door de bocht. Maar tijdens het traject hebben we de ruimte om ook te bevragen waarom je het eerst deed op het verkeerde moment. Laat jij je leiden door de waan van de dag of paste het goed bij jouw ritme van jouw vorige baan? En als jij gelooft dat het niet mogelijk is om met al deze activiteiten te schuiven, dat je hierin vast zit, kunnen we echt kijken naar hoever dit alleen in je hoofd zit en wat voor opties er in de realiteit zouden zijn. Stil staan om te kijken wat er voor jou werkt en hoe jij optimaal jouw energie inzet is een belangrijk onderdeel van het traject.

Wil jij hiermee aan de slag? Wil jij jouw persoonlijke effectiviteit vergroten waardoor jij stopt met mopperen op alles wat je moet doen? Neem dan het intakeformulier van het traject door en plan jouw afspraak met mij in.