Thuiswerken zonder je leven overhoop te gooien


Tips voor ZZP, Micro-MKB en Klein MKB

Het is geen verrassing dat thuiswerken een blijvende verschuiving in de manier waarop we werken heeft veroorzaakt. Deze nieuwe flexibiliteit heeft veel voordelen met zich meegebracht en kan leiden tot een betere werk-privébalans en een grotere tevredenheid bij werknemers. Echter, voor het Micro-MKB en het Klein MKB kan het soms een uitdaging zijn om optimaal te profiteren van de voordelen van thuiswerken.

Een veelvoorkomend nadeel dat sommige thuiswerkers ervaren, is het gevoel dat ze nooit echt ‘vrij’ zijn wanneer ze vanuit huis werken. Dit kan gebeuren wanneer je geen aparte werkruimte hebt en je werk en persoonlijke leven zich vermengen. Je eettafel wordt een stapelplaats voor ordners, je bijzettafeltje bij de bank wordt het thuis van je laptop en aantekeningen, en je laat je laptop open ‘voor het geval dat’ je nog werkgerelateerde e-mails moet beantwoorden.

Het resultaat? Een voortdurende gevoel van verplichting en stress, vergelijkbaar met het hebben van je werkmail op je privételefoon.

Gelukkig kun je enkele stappen ondernemen om thuiswerken zonder stress te laten verlopen:

1. Creëer een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Zorg ervoor dat je een aparte werkruimte hebt die je kunt afsluiten. Dit helpt je om van rol te wisselen en je mentaal voor te bereiden op ‘werkmodus’ en ‘privémodus’. Als je klaar bent met werken, ruim dan alles op en zet je werkspullen weg buiten je leefruimte, bijvoorbeeld in een gangkast.

2. Communiceer je werktijden

Laat je collega’s en klanten weten wanneer je beschikbaar bent. Je kunt je contacttijden standaard in je e-mailhandtekening opnemen om verwachtingen te beheren. Als je na een bepaald tijdstip niet meer aan het werk bent, wees dan duidelijk over je beschikbaarheid en schakel werkgerelateerde meldingen uit.

3. Wees toegewijd aan jezelf

Thuiswerken biedt niet alleen voordelen voor je werk, maar het geeft je ook de kans om toegewijd te zijn aan jezelf en je persoonlijke leven. Besteed tijd aan jezelf, je gezin, je hobby’s en ontspanning. Zorg ervoor dat je een gezonde balans vindt tussen werk en privé.

Dus, laat thuiswerken een positieve impact hebben op je leven en werk. Wees een toegewijde thuiswerker tijdens je werkuren, maar vergeet niet om met dezelfde toewijding een liefdevolle partner, een toegewijde ouder of iemand die van me-time geniet te zijn.

Laten we samen streven naar een stressvrij thuiswerkleven, waarbij we de voordelen van thuiswerken volledig benutten en tegelijkertijd genieten van ons persoonlijke leven. Je kunt hier een lifestylegids downloaden waarbij je balans, rust, invloed, energie & focus kunt behouden wanneer je (gedeeltelijk) thuis werkt.

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door 2Be-Have.

    Velden met een * zijn verplicht