Nooit meer te druk


3 manieren om 'te druk' te veranderen in 'druk'

Misschien loop jij er ook regelmatig tegenaan dat het gewoon te druk is. Je hebt heel veel te doen en te weinig tijd. Er komt steeds meer bij op je bordje en er blijkt niets of weinig af te gaan. Het gevoel van gejaagdheid bekruipt je. Ondertussen komen er ook leuke dingen op je pad, een uitje en etentje, allerlei gezellige sociale dingen voor jou, jouw gezin, met familie en vrienden. En als je daar JA tegen zegt, zit je nog niet helemaal op je gemak. Want eigenlijk wil je nog even… 

Heb je dit gevoel van tijd tot tijd omdat je pieken en dalen ervaart in je werk, dan is dit nog te behappen. Je weet dat het tijdelijk is en dat wanneer een aantal zaken zijn afgerond er weer ademruimte is. Maar steeds vaker hoor ik dat dit geen periodes zijn van weken, maar van maanden. Dat afronding en ruimte nog maanden kan duren in het vooruitzicht of dat je door de waan van de dag er nu achter komt dat je al een aantal maanden met deze vaart aan het doorjakkeren bent. Dan is dit het moment om ruimte te nemen voor jezelf en te kijken of JIJ iets kan veranderen. 

Je hoeft niet gelijk in de slow traffic stand te geraken. Je gaat voor een druk die voor jou goed voelt, wat jou ook uitdaagt, maar waar ’te’ uit is gehaald. want ’te’ is nooit goed.

Er zijn verschillende manieren om grenzen aan te geven voor jezelf en voor anderen. Want daar gaan we het over hebben. Grenzen stellen. Nee zeggen of ja zeggen onder jouw voorwaarden. De emotionele weerbaarheid, het zelfvertrouwen en de discipline die hiervoor nodig is, wordt in dit artikel niet besproken. Maar wanneer jij deze bezit en jij voor jezelf nu het besluit hebt genomen om het voortaan anders te doen, kun jij gerust verder lezen. Jij weet misschien al wat het jou gaat kosten als je dat niet doet. Discussies met je partner, teleurgestelde kinderen, boos zijn op jezelf of gewoon altijd maar moe zijn. Af en toe water bij de wijn doen, doen we allemaal. Maar wanneer jouw gedachten steeds maar gaan naar wat het jou kost in plaats van wat het oplevert, dan creëer je innerlijke strijd. Die strijd op zich is als vermoeiend, dus die strijd gaan we doorbreken. Hoe zorg jij ervoor dat jij het nooit meer te druk hebt?

Baken tijd af

Vaak wordt er gezegd om de tijd af te bakenen waarin je wel aan het werk gaat. Ik doe het graag andersom, baken de tijd af die je ECHT NIET gaat werken. Je hoeft deze uren nog niet eens in te vullen, wat je daadwerkelijk gaat doen mag ook spontaan ontstaan. Maar baken deze tijd af. Untouchable, daar komt niemand aan, onder geen beding ga jij aan het werk. Telefonisch niet bereikbaar voor werk gerelateerde contacten, geen e-mail lezen, geen werk voorbereiden, niet afronden, geen planningen maken, echt helemaal niets. Ook niet even tussendoor als je toch alleen bent. En… zorg dat je van deze tijd echt kunt genieten. Dat je niet op hete kolen zit omdat je eigenlijk nog… en dat is voor mij de kracht aan het afbakenen van Me-Time. Niet het invullen van die tijd zelf, maar de dag of de week ervóór zorgvuldiger plannen en organiseren zodat jij straks ECHT kunt gaan genieten. Welke doelen wil je hebben behaald? Welke taken moeten van jouw to do lijst geschrapt zijn om te kunnen ontspannen? Die randvoorwaarden creëer jij en realiseer jij.

Reservetijd

Te druk omdat je een volle agenda hebt. Het past allemaal precies, net wel of net niet. Misschien worden afspraken voor jou ingepland waardoor je soms geen invloed uit kunt oefenen op hoe krap afspraken achter elkaar worden gepland. Heb je tussendoor tijd en ruimte voor een kopje koffie of om daadwerkelijk jouw werk te doen? Dat er voor het afhandelen en uitvoeren van alles op je to do lijst tijd gereserveerd moet worden in je agenda is een inkoppertje. Je moet er ten slotte voor zorgen dat je ook dingen kunt afvinken. Helaas gebeurt dit nog te weinig. Een dagdeel per week, onder werktijd, niet beschikbaar zijn en lekker knallen aan die lijst. Taken kunnen clusteren, regelen van al je losse eindjes en afvinken maar! Maar voor je het weet heb je hier geen ruimte meer voor, omdat je agenda zo weer vol loopt. En dan, neem je het dan maar mee naar huis? Nee, jij gaat hier je grens in aangeven. Deze tijd is namelijk niet alleen voor jouw taken en verantwoordelijkheden. Deze tijd is zo waardevol omdat je hierdoor ruimte creëert om om te gaan met tegenslag. Wanneer er iets gewoon niet loopt en je tijd te kort komt, heb je deze reservetijd om een inhaalslag te maken. Geef een grens aan jouw aantal afspraken en creëer reservetijd om dingen te kunnen DOEN.

Tot hier en niet verder

Heb jij een idee van hoeveel dingen jij op jouw to do lijst staan? Ik kom soms lijsten tegen met wel meer dan 100 acties! Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van een digitale app, sluipt dit gevaar er al snel in. Werken met verschillende notitieboeken, verschillende agenda’s en vragen die binnenkomen via e-mail en WhatsApp maken het al nog minder overzichtelijk. Deze onduidelijkheid moet zo snel mogelijk stoppen en werk dan ook enkel met één lijst, van alles waar jij nog wat mee moet. Deze ene, wellicht ellenlange lijst, geeft al rust. Want er is niets wat je per ongeluk kunt vergeten, want het staat altijd op deze lijst. De lengte van deze lijst kan daarentegen dan weer het gevoel creëren dat je het super druk hebt en je weer onrustig maken. Om dit te tackelen, wil ik dat je anders gaat kijken naar deze lijst. Zie het als een menukaart. Als jij de komende week gaat voorbereiden en je ziet hoeveel ruimte je hebt om aan je to do lijst te werken, wil ik dat je voor jezelf een getal bepaalt. Neem het getal 20 bijvoorbeeld. Schrijf op een nieuw vel in jouw notitieblok welke 20 dingen van jouw to do lijst, jij volgende week gedaan wil hebben. Kies van jouw menukaart. Omdat je een deadline hebt, omdat iemand anders er op zit te wachten of omdat het belangrijk is voor jou. De laatste 5 van die 20 die jij opschrijft, zijn dingen die je een week op zou kunnen schuiven. Zo baken je ruimte in voor wanneer er iets tegen zit. Geef deze laatste 5 ook een andere kleur om dit duidelijk te maken. Natuurlijk kan het ook mee zitten! Om deze reden schrijf je onderaan de bladzijde nog eens 5 taken van jouw menukaart die je zou kunnen doen als je tijd over mocht hebben. Deze taken afvinken zijn een cadeautje! Zorg ervoor dat je menukaart altijd up to date is en dat je het aantal taken op je wekelijkse actielijst aanpast aan hoeveel tijd je hebt. Soms heb je ruimte voor 10 taken, soms wel 30. Kijk daar kritisch naar en dan zal jij jezelf niet teleurstellen.

Rust in je agenda

Wanneer wij samen jouw agenda en jouw to do lijsten gaan bekijken, dan komen we soms dingen tegen waarvan je niet eens weet hoe ze er zijn gekomen. Dit besef zorgt voor een proces waarin jij zelf reflecteert over jouw gedrag en hoe jij grenzen aangeeft. Wat en wie hebben daar invloed op en wat zijn precies de aspecten van grenzen aangeven waar jij moeite mee hebt. Hierdoor wordt het praktisch aanpakken van de bovenstaande handvatten makkelijker en houd je ze ook langer vol. Het is een bepaald patroon dat jij wil doorbreken zodat jij het gevoel dat je het te druk hebt, achter je kunt laten. Zodat jij echt tijd hebt voor jouzelf en wat jij belangrijk vindt. Zodat spontaniteit weer terug kan komen in je leven en jij gezonde druk ervaart in plaats van stress.

Wil jij met mij aan de slag naar aanleiding van jouw persoonlijke situatie? Het 5 elementen lifestyle programma is dan voor jou de kans! Vul hier het formulier in en ik neem contact met je op!

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door 2Be-Have.

    Velden met een * zijn verplicht