Drie manieren om ’te druk’ te veranderen in ‘druk

Nooit meer te druk: 3 manieren om 'te druk' te veranderen in 'druk'

Misschien herken je het wel: je bent altijd druk, het lijkt alsof er nooit genoeg tijd is om alles af te krijgen. Als leraar sta je altijd ‘aan’. Je hebt stapels werk te doen, je mailbox stroomt over, en daarnaast probeer je ook nog tijd te vinden voor je gezin, vrienden en jezelf. En als er dan een leuke uitnodiging komt voor een etentje of een uitstapje, zeg je “ja” tegen de gezelligheid, maar diep van binnen blijf je denken aan dat ene rapport dat je nog moet afmaken of die ouder die op een reactie wacht.

Merk je dat je minder geduld hebt met de kinderen in je klas?

En dan voel je je overweldigd..

De geliefde maar ook gehate ratrace van het onderwijs kan heerlijk zijn. Je voelt je betekenisvol als je merkt dat je impact maakt op je leerlingen, en je werkdruk kan ergens zelfs voldoening geven. Maar als die periode te lang duurt, verandert “ik heb het druk” al snel van een trotse constatering in een vermoeide klacht. Je hoort het aan je stem, je ziet het aan je lichaamshouding. Misschien merk je dat je minder geduld hebt met de kinderen in je klas, of dat je aan het einde van de dag geen energie meer hebt voor iets anders dan op de bank neerploffen. Dit is het moment waarop je balans moet zoeken.

Het goede nieuws is dat je hier wel degelijk iets aan kunt doen. Je hoeft niet direct op de rem te trappen en alle drukte uit je leven te bannen. Je kunt beginnen met kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat je een gezonde balans vindt tussen ‘druk’ en ’te druk’. Hier zijn drie manieren om die balans te herstellen:

1. Baken tijd af - voor jezelf

Als leraar werk je vaak door, zelfs in je vrije tijd. Je denkt: “Ik werk nog even dit af,” maar dat “even” wordt al snel uren. Een manier om dit patroon te doorbreken, is door tijd in je agenda te blokkeren voor jezelf. Reserveer momenten waarop je absoluut niet aan schoolzaken werkt. Deze tijd hoeft niet meteen ingevuld te worden met activiteiten, maar je zorgt ervoor dat je tijdens deze uren niet bereikbaar bent voor werk. Gun jezelf deze ‘untouchable time’ en geniet er echt van. Plan en organiseer je werk zodanig dat je tijdens deze vrije momenten niet op hete kolen zit omdat je nog werk hebt liggen.

2. Creëer reservetijd

Je agenda zit vaak vol met lessen, vergaderingen en administratie, maar heb je ook tijd gereserveerd voor onvoorziene zaken? Vaak plannen we ons helemaal vol, waardoor er geen ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen. Plan daarom tijd in je week die je vrijhoudt voor noodsituaties of taken die meer tijd kosten dan verwacht. Deze reservetijd geeft je ruimte om ad hoc zaken af te handelen zonder dat je in de knoop komt met je planning. Denk hierbij aan een vast dagdeel waarin je je to-do lijst afwerkt, zodat je niet alles mee naar huis hoeft te nemen​.

3. Maak keuzes in je to-do lijst

Als leraar heb je vaak een ellenlange to-do lijst die lijkt te blijven groeien. Het gevaar hiervan is dat je overweldigd raakt door de hoeveelheid taken en het gevoel hebt dat je nooit klaar bent. Om dit te doorbreken, kun je je to-do lijst gaan behandelen als een menukaart. Kies elke week een aantal taken uit die je die week af wilt hebben. Begin met de belangrijkste zaken en voeg aan het einde van de lijst een aantal ‘bonus’ taken toe die je kunt oppakken als je tijd over hebt. Zo hou je controle over je taken en kun je voldoening halen uit wat je hebt afgerond, zonder dat je gestrest raakt door wat er nog allemaal moet​.

Rust in je agenda

Door je werk efficiënter te organiseren en bewuster te plannen, creëer je ruimte voor jezelf. Als we samen kijken naar jouw agenda en to-do lijst, ontdek je vaak patronen die de oorzaak zijn van de constante druk die je ervaart. Patronen die je kunt doorbreken door grenzen te stellen en effectiever om te gaan met je tijd. Een van de trainingen die hierbij kan helpen is onze Timemanagement training. Deze training biedt praktische tools om je tijd beter in te delen en zo werkdruk te verminderen. Wil je meer leren over hoe je werk en privé in balans kunt houden en weer plezier kunt ervaren in je werk? Vraag een kennismakingsgesprek aan en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen!