Checklist voor een week vol balans


Zodat jij invloed hebt op de waan van de dag

Ken je die weken die met Mach 5 voorbij lijken te gaan? Je komt ineens tot de ontdekking dat het bijna een volgende maand is. Je weet niet goed welke dag van de week het is. Er is al heel veel gebeurd, maar je zou niet meer kunnen opnoemen wat je gisteren allemaal hebt gedaan. Herinneren wat je twee dagen geleden hebt gegeten, vraagt ook wat breinkracht. Je hebt het gewoon druk, je bent lekker bezig – niets mis mee toch?

Wanneer het een probleem wordt

Die geliefde maar ook gehate ratrace waar we in zitten, kan heerlijk zijn. Want wees eerlijk; ergens voelt het heel goed als je kunt zeggen, ik heb het druk. Daar zit voldoening in, een hoge omzet, successen en prestaties, toffe ervaringen, waardevolle momenten en betekenisvol zijn. Maar als die periode te lang duurt, dan zeg je ‘ik heb het druk’ op een andere manier. Je hoort het aan je stem, je ziet het aan je gezicht en lichaamshouding. Wanneer je dit zelf merkt of wanneer het tegen je wordt gezegd, is het tijd voor balans.

Van terugkijken naar vooruit actie ondernemen

Ik daag je dan ook uit om dit moment van bewustwording jou niet te laten overkomen, maar deze zelf te realiseren. Ik daag je uit om dan niet terug te kijken naar de afgelopen tijd, maar naar de toekomst. Ik daag je uit om de regie te pakken en dingen anders te doen. Hoe? Met deze checklist kun jij kritisch kijken naar jouw agenda de komende week en de balans creëren die jij zoekt.

Ik heb geen tijd om mijn tijd te managen

Deze checklist doen, gaat jou tijd kosten. Tijd die je nu al tekort komt, dus waarom zou je? Op dezelfde voet doorgaan is een optie, aan jou de keuze. Dat kun je ook zeker een tijdje volhouden. En dat is precies wat ik je wil meegeven. Volhouden – doorbijten – doorzetten, klinkt niet echt positief toch? Je wil je leven niet volhouden, je wil ervan genieten en trots op zijn. Niet alleen op wat je doet, maar ook op hoe je dat doet. Dus bij deze, wees trots op hoe jij je tijd verdeelt en investeer jouw tijd in deze checklist. Elke week dat jij hem erbij pakt in jouw voorbereiding gaat het steeds een stukje sneller, tot jij hem helemaal eigen hebt gemaakt.

Check, check, dubbel check

Mijn agenda is compleet:

Niets is zo vervelend als er dingen gebeuren die je overvallen en verrassen, dus dat ga jij voorkomen.

 • Al mijn afspraken staan in mijn agenda (werk & privé)
 • Verjaardagen & evenementen zijn voorbereid (cadeautjes, kaartjes enz.)
 • Je hebt een realistische to do lijst voor de komende week en ook tijd vrij gemaakt om hieraan te werken.

Ik ben tevreden over de verdeling van mijn tijd tussen werk en privé:

Iedereen heeft maar 168 uur in de week, wat is jouw tijd waard?

 • Ik heb voldoende tijd voor de werkzaamheden die ik voor ogen heb.
 • Ik heb tijd met mijn partner
 • Ik heb tijd voor mijzelf
 • Ik heb tijd voor mijn gezin

Ik ben lekker in beweging:

Veelal zitten wij stil of bewegen wij minimaal. Hoeveel beweging wil jij hebben?

 • Heb ik elke dag ruimte om aan mijn gewenste stappen te komen? (stappenteller)
 • Heb ik vaste en/of genoeg sportmomenten in de week?
 • Beweeg ik tussendoor voldoende en waar kan ik die extra beweegmomenten inplannen?

Ik kom tot rust:

Je hebt hersteltijd nodig voor de belasting die jij op jezelf legt, niet alleen fysiek maar ook mentaal.

 • Ik heb een goede manier om mijn hoofd leeg te maken en daar ook elke dag een moment voor.
 • Ik doe klusjes waar ik niet over na hoef te denken en ik gedachteloos kan doen.
 • Ik zorg voor kwalitatief goede slaap door niet te laat door te gaan, maar mijzelf downtime te gunnen.

Een goed begin is het halve werk

Door voor de komende week deze punten na te lopen, heb jij invloed op de waan van de dag waar jij mee te maken hebt. Deze checklist is globaal en geeft inspiratie om hem te personaliseren. Wat heb jij echt nodig om jouw week in een flow door te komen? Vaste routines, een bepaalde regelmaat of juist een aantal compleet lege blokken in jouw agenda… het kan allemaal, als jij maar zelf die standaard bepaalt – op je checklist plaatst – en trouw voor jezelf faciliteert. Begin gewoon met deze basis en maak het gedurende een paar weken helemaal jouw eigen.

Luister naar jezelf

De laatste tip die ik je mee wil geven, is om echt zelf jouw eigen balans te bepalen. Waar een ander jou lui vindt, ben jij lekker in balans. De volgende vindt jou weer een druk baasje als je opnoemt wat je allemaal doet in jouw vrije tijd. Er is maar één goed antwoord op de vraag ‘wanneer is mijn week in balans?’ en dat is wanneer jij vindt dat het in balans is.

Vind je dit nou een uitdaging en lukt het niet om jouw checklist te personaliseren? Ervaar je nog steeds teveel druk omdat je de checklist vergeet toe te passen? Dan kun je mijn persoonlijke checklist hier downloaden. Je kunt hem ook nog eens aanpassen voor eigen gebruik. Balans is één van de elementen die het fundament vormen van de 5 elementen lifestyle. Wil jij onderzoeken of dit traject bij jou past? Vul dan het formulier in en dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden. Veel plezier en succes!

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door 2Be-Have.

  Velden met een * zijn verplicht