Be who you are destined to be


And start today

Je wilt iets veranderen, in jezelf, in je leefstijl, in je carrière, in welke context dan ook. Maar het is lastig. Jij ervaart het als een kwestie van volhouden. Maar waarom moet je iets volhouden waar je zelf voor hebt gekozen? Waarom is die nieuwe gewoonte of dat nieuwe gedrag op een gegeven moment een kwelling? Iets wat je op een gegeven moment doet met tegenzin. En wanneer iemand vraagt: ‘Hoe gaat het met … ?’, ontwijk je een antwoord of beperk je je tot een ‘wel, oké’. Herken je dat? Je had jouw voornemens en plannen gedeeld met anderen, zodat je de sociale stok achter de deur had, maar die blijkt ook niet meer te werken.

Wanneer je iets niet afmaakt of wanneer je een plan of voornemen opgeeft, kan dat een flinke impact hebben op je gemoedstoestand. De meeste bekende mislukkingen – noem het maar gewoon lekker concreet – zijn de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Deze komen namelijk gepaard met Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Deze dag wordt zo genoemd mede vanwege het feit dat de meeste mensen hun goede voornemens hebben opgegeven. Een dag dat je mag zwelgen in je falen, daarover mag delen en anderen dit ook doen. Je bent dus niet de enige. Voorgenomen plannen die je start na de zomerreces bijvoorbeeld, kunnen wat stiller mislukken. Maar dat gevoel dat het mislukt is, dat houd je nog steeds.

Hoe geloof ik, dat je dit kunt hacken? Dat je voornemens en plannen wel volhoudt, ze als positief ervaart en ze ook bereikt en onderdeel maakt van jouw gewoonte en regelmaat? Zodat ze onderdeel zijn van de nieuwe jij, who you are destined to be.

Dat begint met het eindpunt, the one you are destined to be. Een zeer gedetailleerd beeld van wie jij bent, wat jij draagt, wat jij eet, hoe jij je voelt, wat jij denkt, waar jij over praat, wat jij doet in jouw werk, wat jij doet in jouw vrije tijd, wat jij betekent voor anderen en ga zo maar verder. Ja, héél veel details. Zoveel details als mogelijk, details die jij belangrijk vindt, in alle contexten die jij belangrijk vindt. Details die anderen kunnen zien aan de buitenkant, maar ook de details van binnen, de gedachten, de gevoelens en het gedrag. Je begint dus – typisch Covey – met het einde in gedachten. Wanneer je hier veel tijd en aandacht aan besteedt, kom je veel makkelijker tot een ‘hoe’.

Want jouw ‘future you’ wordt nu jouw beginpunt. Je gaat van ‘denken vanuit jouw huidige ik, wat moet ik veranderen om zo te worden’ naar ‘wat zijn gewoontes die mijn toekomstige ik heeft – om zo te kunnen zijn’. Je gaat dus niet vanuit het heden werken naar de toekomst. Maar vanuit de toekomst jouw heden veranderen. De key-vraag is: Welke gewoonte maakt mijn toekomstige ik succesvol? Dat is hoe je jezelf steeds een stapje dichterbij brengt bij je doel.

En dan maak ik het gelijk wat lastiger. Je mag maar één gewoonte noemen. En met deze gewoonte ga jij de uitdaging aan, één maand lang. Ik geloof namelijk ook in Challenges. Mits ze goed worden toegepast! Want daar zit het hem vaak in. Challenges worden opgeslagen vanuit social media en na 3 dagen ben je er al weer klaar mee. Of je hebt er een hele berg bewaard op je telefoon, maar doet er vervolgens niets mee. Welke Challenge je doet, maakt niet uit – zolang ze echt onderdeel zijn van de lifestyle van jouw future you.

Wanneer je een Challenge selecteert ga je dus nadenken over of het een gewoonte is, wat je voor altijd wil blijven doen. Het is ten slotte de lifestyle van jouw succesvolle ik, die je ermee wil creëren. Het stopt niet na een maand! Dus hierdoor vallen veel Challenges al af (ik zie mezelf niet dagelijks 50 burpees doen, dus waarom zou ik een Challenge doen die daarvoor opbouwt). Welke gewoonte wil jij meester maken? Welke gewoonte hoort bij the one you are destined to be?

Wanneer jij een maand lang deze gewoonte meester maakt door de Challenge te volbrengen, kies jij een nieuwe gewoonte uit. Zo heb je in één jaar tijd 12 gewoontes die jou brengen naar succes! En het mooie is, dat je elk moment kunt beginnen. Dus wanneer je dit leest, kun jij volgende maand al je eerste Challenge starten.

Nog een laatste tip. Ga niet in 1x alle 12 Challenges bedenken voor jezelf. Het beeld van the one you are destined to be is niet vast. Die kan groeien en ontwikkelen door de tijd heen. Als je jouw 12 Challenges vastzet, voor een vol jaar, dan ga je jezelf deze groei ontnemen.

Succes en…

Be the one you are destined to be today!

To have power is één van de 3 pijlers van 2Be-Have. Succesvol zijn, naar jouw eigen maatstaven draagt bij aan jouw zelfvertrouwen en waardering. Die kracht en het inzetten van jouw talenten, kennis en vaardigheden zijn onderdelen van het 5 elementen lifestyle programma. Wil je meer weten over dit programma, maak dan een belafspraak bovenaan deze pagina.

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door 2Be-Have.

    Velden met een * zijn verplicht